rozwiąż równanie, trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bialozor7
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 wrz 2017, 14:06
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

rozwiąż równanie, trygonometria

Post autor: Bialozor7 »

\(\sin x + \sin 2x+ \sin 3x+ \sin 4x=0\)
Sprowadziłam do postaci \(\cos\frac{-1x}{2} ( \sin \frac{2x}{3} + \sin \frac{7x}{2})=0\) i co teraz czynić?
Odpowiedź to \(x= \frac{2\pi}{5} +k \pi\) lub \(x= \frac{\pi}{2} +k\pi\) lub \(x=\pi +2k\pi\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jeszcze sumę sinusów zamień na iloczyn.
No i popraw literówkę. Powinno być \(\cos\frac{-1x}{2} ( \sin \frac{3x}{2} + \sin \frac{7x}{2})=0\)
ODPOWIEDZ