Udowodnij tożsamość:
\(\frac {sin \alpha }{1+cos \alpha } + \frac {sin \alpha }{1- cos \alpha } = \frac { 2 }{sin \alpha }\) .
Czy ten dowód jest poprawny?
\(Dowód:\)
\(L = \frac {sin \alpha }{1+cos \alpha } + \frac {sin \alpha }{1- cos \alpha} = \frac {sin \alpha (1 - cos \alpha) + sin \alpha (1 + cos \alpha) }{(1+cos \alpha)(1 - cos \alpha) } = \frac {sin \alpha - sin \alpha cos \alpha + sin \alpha + sin \alpha cos \alpha }{(1+cos \alpha)(1 - cos \alpha) }=\frac {2 sin \alpha }{sin^2 \alpha } = \frac {2 }{sin \alpha } = P\)
\(L = P\)
\(c.k.d.\)
Tożsamość trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Tożsamość trygonometryczna
jest poprawnyR0x pisze:Udowodnij tożsamość:
\(\frac {sin \alpha }{1+cos \alpha } + \frac {sin \alpha }{1- cos \alpha } = \frac { 2 }{sin \alpha }\) .
Czy ten dowód jest poprawny?
\(Dowód:\)
\(L = \frac {sin \alpha }{1+cos \alpha } + \frac {sin \alpha }{1- cos \alpha} = \frac {sin \alpha (1 - cos \alpha) + sin \alpha (1 + cos \alpha) }{(1+cos \alpha)(1 - cos \alpha) } = \frac {sin \alpha - sin \alpha cos \alpha + sin \alpha + sin \alpha cos \alpha }{(1+cos \alpha)(1 - cos \alpha) }=\frac {2 sin \alpha }{sin^2 \alpha } = \frac {2 }{sin \alpha } = P\)
\(L = P\)
\(c.k.d.\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Jest poprawny,ale niekompletny
Należy jeszcze wpisać warunki dla argumentu alfa
\(cos\alpha\neq-1\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;cos\alpha\neq 1\;\;\;\;\;i\;\;\;\;sin\alpha\neq 0\)
\(\alpha\neq 2k\pi\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;\alpha\neq \pi+2k\pi\\czyli\\\alpha \neq k\pi\)
Należy jeszcze wpisać warunki dla argumentu alfa
\(cos\alpha\neq-1\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;cos\alpha\neq 1\;\;\;\;\;i\;\;\;\;sin\alpha\neq 0\)
\(\alpha\neq 2k\pi\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;\alpha\neq \pi+2k\pi\\czyli\\\alpha \neq k\pi\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
Z tym można polemizować.Galen pisze: Należy jeszcze wpisać warunki dla argumentu alfa
\(cos\alpha\neq-1\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;cos\alpha\neq 1\;\;\;\;\;i\;\;\;\;sin\alpha\neq 0\)
\(\alpha\neq 2k\pi\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;\alpha\neq \pi+2k\pi\\czyli\\\alpha \neq k\pi\)
Dla \(\alpha= k\pi\) ani lewa, ani prawa strona nie posiada wartości liczbowej. Równość zachodzi więc również wtedy. Podawanie warunków byłoby konieczne gdyby tylko jedna ze stron nie miała wartości liczbowej.