Zbadaj parzystość funkcji wykładnicej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vb_
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2018, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Zbadaj parzystość funkcji wykładnicej

Post autor: vb_ »

1) \(f(x) = \left(7^x -\frac{1}{7^x}\right)*sin x\)
2) \(f(x) = \frac{2^x-1}{2^x+1}*x^3\)
3) \(f(x) = \frac{3^{2x}-1}{3^{x+1}\)
___
cziluj bajere wariacie
\(A^{*}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1)
\(f(-x)=(7^{-x}- \frac{1}{7^{-x}}) \sin (-x)=(\frac{1}{7^{x}}-7^x)(-\sin x)=(7^x-\frac{1}{7^{x}})\sin x=f(x)\)

Pozostałe sprawdź samodzielnie
ODPOWIEDZ