ekstrema globalne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

ekstrema globalne

Post autor: mahidevran »

Wyznacz wartosc najwieksza i najmniejsza funkcji f(x) 2/9x^3-1/2x^2+1 w przedziale <-1,2>
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(f'(x)= \frac{2}{3}x^2-x= \frac{2}{3}x(x- \frac{3}{2})\\
f_{max}=f(0)=1\\
f_{min}=f( \frac{3}{2} )= \frac{5}{8} \\
f(-1)= \frac{5}{18}\\
f(2)= \frac{7}{9} \\
M=1\\
m=\frac{5}{18}\)
ODPOWIEDZ