1. Udowodnij, że funkcja \(f(x)= x^2+4+ \frac{4}{x^2}\) dla x roznych od 0 przyjmuje wartosci niemniejsze od 8.
2. Wyznacz zbiór wartości funkcji \(f(x)= 6+ \frac{6}{x}\) gdzie \(x \in R \bez \left\{ 0\right\}\) .
3. Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie \(x^3-3x=m\) ma trzy rozwiązania.
Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuje!
rachunek rożniczkowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: rachunek rożniczkowy
1.
\(f(x)= x^2+4+ \frac{4}{x^2}= \left(x- \frac{2}{x} \right) ^2+8\)
2.
To hiperbola.\(f(x) \in \rr \bez \left\{6 \right\}\)
3.
\(f(x)=x^3-3x-m \\
f'(x)=3x^2-3=3(x-1)(x+1)\)
Są trzy rozwiązania gdy:
\(\begin{cases} f_{min}=f(1)<0 \\ f_{max}=f(-1)>0\end{cases}\)
\(f(x)= x^2+4+ \frac{4}{x^2}= \left(x- \frac{2}{x} \right) ^2+8\)
2.
To hiperbola.\(f(x) \in \rr \bez \left\{6 \right\}\)
3.
\(f(x)=x^3-3x-m \\
f'(x)=3x^2-3=3(x-1)(x+1)\)
Są trzy rozwiązania gdy:
\(\begin{cases} f_{min}=f(1)<0 \\ f_{max}=f(-1)>0\end{cases}\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Re: rachunek rożniczkowy
Moglabys mi bardziej objasnic 1 i 2? mam problem z tym i nie rozumiem tego ;/kerajs pisze:1.
\(f(x)= x^2+4+ \frac{4}{x^2}= \left(x- \frac{2}{x} \right) ^2+8\)
2.
To hiperbola.\(f(x) \in \rr \bez \left\{6 \right\}\)
3.
\(f(x)=x^3-3x-m \\
f'(x)=3x^2-3=3(x-1)(x+1)\)
Są trzy rozwiązania gdy:
\(\begin{cases} f_{min}=f(1)<0 \\ f_{max}=f(-1)>0\end{cases}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: rachunek rożniczkowy
ponad wszelką wątpliwośćmahidevran pisze:Moglabys mi bardziej objasnic 1 i 2? mam problem z tym i nie rozumiem tego ;/kerajs pisze:1.
\(f(x)= x^2+4+ \frac{4}{x^2}= \left(x- \frac{2}{x} \right) ^2+8\)
\(\left(x- \frac{2}{x} \right) ^2 \ge 0\)
zatem\(\left(x- \frac{2}{x} \right) ^2+8 \ge 8\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: rachunek rożniczkowy
wykres funkcji \(f(x)= 6+ \frac{6}{x}\)wygląda tak:mahidevran pisze:Moglabys mi bardziej objasnic 1 i 2? mam problem z tym i nie rozumiem tego ;/kerajs pisze: 2.
To hiperbola.\(f(x) \in \rr \bez \left\{6 \right\}\)