rachunek rożniczkowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

rachunek rożniczkowy

Post autor: mahidevran »

1. Udowodnij ze funkcja f(x)= x+4+ 4/x dla x>0 przyjmuje wartości niemniejsze od 8.
2. Wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= 1/x^3 + 2x wystawionej w punkcie xo= -1.
Prosze o pomoc :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rachunek rożniczkowy

Post autor: eresh »

mahidevran pisze:1. Udowodnij ze funkcja f(x)= x+4+ 4/x dla x>0 przyjmuje wartości niemniejsze od 8.
\(f(x)=x+4+\frac{4}{x}, x>0\\
f'(x)=1-\frac{4}{x^2}\\
f'(x)=\frac{x^2-4}{x^2}\\\)

f jest rosnąca w przedziale \([2,\infty)\), malejąca w \((0,2)\)
\(f_{min}=f(2)=8
\Lim_{x\to 0^+}f(x)=+\infty\\
\Lim_{x\to \infty}f(x)=+\infty\\\)

\(f(x)\geq 8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rachunek rożniczkowy

Post autor: eresh »

mahidevran pisze:
2. Wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= 1/x^3 + 2x wystawionej w punkcie xo= -1.
Prosze o pomoc :)
\(f(x)=\frac{1}{x^3}+2x\\
D=\mathbb{R}\setminus\{0\}\\
f'(x)=\frac{-3x^2}{x^6}+2\\
f'(x)=\frac{-3}{x^4}+2\\
f'(-1)=-1\\
f(-1)=-3\\
y=f'(-1)(x+1)+f(-1)\\
y=-x-1-3\\
y=-x-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a mnie sie rachunek różniczkowy kojarzy z czymś innym ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ