Proszę o pomoc! !

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natalinka977
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 sty 2018, 18:37
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Proszę o pomoc! !

Post autor: natalinka977 »

Napisz wzor funkcji liniowej ,ktorej wykres jest prosta prostopadla do wykresu funkcji f (x)=4x-1 i przechodzi przez punkt o wspolrzednych A=(2,-3)
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

Prosta prostopadła do wykresu funkcji f(x)=4x-1 to prosta o współczynniku
\(a=-\frac{1}{4}\)
Zatem
\(y=-\frac{1}{4}x+b\)
Podstawiam punkt A(2;-3)
\(-3= -\frac{2}{4}+b\)
\(b=-2\frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ