1.Dla jakiego x funkcja y=2,5-5x przyjmuje wartosci dodatnie
2.oblicz a wiedzac ze punkt A(-3,4)nalezy do wykresu funkcji f(x)=3-(5+a)x
3.wykres funkcji f(x)=(m-1)x jest rownoległy do wykresu funkcji g(x)=1/4 x+7.Wyznacz m
4.wykres funkcji f(x)=(m-3)x jest prostopadły do wykresu funkcji g(x)=-2/5x+8.Wyznacz m
5.Funkcja f(x)=(4m+1)x-m jest rosnąca.Wyznacz m.
6.Oblicz współrzedne punktu przecięcia sie prostych y=3x-5 i y=-2x+4
7. O funkcji liniowej f wiadomo ze f(-1)=4 oraz ze do jej wykresu nalezy punkt A=(-3,1).Znajdz wzór tej funkcji
Prosze o pomoc w zadaniach !
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2018, 18:37
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1.
Funkcja liniowa malejąca.
\(f(x)=-5x+2,5\\-5x+2,5>0\\-5x>-2,5\\x<0,5\)
2.
\(f(-3)=4\\3-(5+a)\cdot(-3)=4\\15+3a=1\\3a=-14\\a=- \frac{14}{3}\)
3)
\(m-1= \frac{1}{4}\\m=1 \frac{1}{4}\)
4)
\((m-3)\cdot (-\frac{2}{5})=-1\\m-3=\frac{5}{2}\\m=\frac{11}{2}=5\frac{1}{2}\)
5)
\(4m+1>0\\m>- \frac{1}{4}\)
6)
\(3x-5=-2x+4\\5x=9\\x=1,8\)
7)
\(Punkty\;(-1;4)\;;\;(-3;1)\\y=ax+b\\ \begin{cases} 4=-a+b\\1=-3a+b\end{cases}\)
\(b=a+4\\-3a+a+4=1\\-2a=-3\\a=1,5\\b=1,5+4= 5,5\\y=1,5x+5,5\)
Funkcja liniowa malejąca.
\(f(x)=-5x+2,5\\-5x+2,5>0\\-5x>-2,5\\x<0,5\)
2.
\(f(-3)=4\\3-(5+a)\cdot(-3)=4\\15+3a=1\\3a=-14\\a=- \frac{14}{3}\)
3)
\(m-1= \frac{1}{4}\\m=1 \frac{1}{4}\)
4)
\((m-3)\cdot (-\frac{2}{5})=-1\\m-3=\frac{5}{2}\\m=\frac{11}{2}=5\frac{1}{2}\)
5)
\(4m+1>0\\m>- \frac{1}{4}\)
6)
\(3x-5=-2x+4\\5x=9\\x=1,8\)
7)
\(Punkty\;(-1;4)\;;\;(-3;1)\\y=ax+b\\ \begin{cases} 4=-a+b\\1=-3a+b\end{cases}\)
\(b=a+4\\-3a+a+4=1\\-2a=-3\\a=1,5\\b=1,5+4= 5,5\\y=1,5x+5,5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.