Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji
Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji f(x) = \(\frac{x^2-3x}{x+1}\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f(x)= \frac{x^2-3x}{x+1}\;\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;x \neq -1\\ \Lim_{x\to -1^-}f(x)= \frac{+ 4 }{0^-}= - \infty \\ \Lim_{x\to -1^+}f(x)= \frac{4}{0^+}=+ \infty\)
Asymptota pionowa \(x=-1\)
Ukośne
\(a=\Lim_{x\to - \infty } \frac{f(x)}{x}= \Lim_{x\to - \infty } \frac{x^2-3x}{x^2+x}=1\)
\(b= \Lim_{x\to - \infty } [f(x)-x]= \Lim_{x\to - \infty }( \frac{x^2-3x}{x+1}-x)= \Lim_{x\to - \infty }( \frac{x^2-3x-(x^2+x)}{x+1}= \Lim_{x\to -\infty } \frac{-4x}{x+1}=-4\\Asymptota\;ukośna:\\y=x-4\)
Dokładnie to samo powtórz dla x zmierzającego do \(+ \infty\)
Asymptota pionowa \(x=-1\)
Ukośne
\(a=\Lim_{x\to - \infty } \frac{f(x)}{x}= \Lim_{x\to - \infty } \frac{x^2-3x}{x^2+x}=1\)
\(b= \Lim_{x\to - \infty } [f(x)-x]= \Lim_{x\to - \infty }( \frac{x^2-3x}{x+1}-x)= \Lim_{x\to - \infty }( \frac{x^2-3x-(x^2+x)}{x+1}= \Lim_{x\to -\infty } \frac{-4x}{x+1}=-4\\Asymptota\;ukośna:\\y=x-4\)
Dokładnie to samo powtórz dla x zmierzającego do \(+ \infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.