Obliczyć pochodne funkcji:
Pochodne funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 sty 2018, 11:25
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
A.
\(y=x^{ \frac{1}{3} } \cdot x^3=x^{3 \frac{1}{3} }\\y'=3 \frac{1}{3}x^{2 \frac{1}{3} }= \frac{10}{3}x^2 \cdot \sqrt[3]{x}\)
B.
\(y'= \frac{1}{2 \sqrt{x} }cos x- \sqrt{x} \cdot sinx\)
C.
\(y=(cosx)^{-1}\\y'=-1 \cdot (cosx)^{-2} \cdot (-sinx)= \frac{sinx}{cos^2x}\)
D.
\(y'=3x^2 \cdot sinx+(1+x^3)cosx\)
E.
\(y'= \frac{ \frac{1}{2 \sqrt{x}}(x^2-1)-2x(3+ \sqrt{x}) } {(x^2-1)^2}\)
\(y=x^{ \frac{1}{3} } \cdot x^3=x^{3 \frac{1}{3} }\\y'=3 \frac{1}{3}x^{2 \frac{1}{3} }= \frac{10}{3}x^2 \cdot \sqrt[3]{x}\)
B.
\(y'= \frac{1}{2 \sqrt{x} }cos x- \sqrt{x} \cdot sinx\)
C.
\(y=(cosx)^{-1}\\y'=-1 \cdot (cosx)^{-2} \cdot (-sinx)= \frac{sinx}{cos^2x}\)
D.
\(y'=3x^2 \cdot sinx+(1+x^3)cosx\)
E.
\(y'= \frac{ \frac{1}{2 \sqrt{x}}(x^2-1)-2x(3+ \sqrt{x}) } {(x^2-1)^2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.