Zbadaj ciągłość funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paszko1983
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2018, 11:25
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Zbadaj ciągłość funkcji

Post autor: paszko1983 »

Obrazek
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(2)=2+1=3\\ \Lim_{x\to 2^-}(x^2-3x+5)=3\)
W punkcie x=2 funkcja jest ciągła.
\(\Lim_{x\to 2 }f(x)=f(2)\)

\(f(0)=-0+5=5\\ \Lim_{x\to 0^+}(x^2-3x+5)=5\)
Funkcja jest ciągła w zerze.
\(\Lim_{x\to 0}f(x)=f(0)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ