Prosze o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Prosze o pomoc

Post autor: Ja paula123 »

Zad1 . Rozwiąż rownanie 2x(do szescianu)- 18x=0
Zad2 .Dla jakiej wartością a liczba -3 jest pierwiastkiem rownania (2a+3)x3-7x+5-a=0?
Zad3.Wyznacz a jeśli punkt P (2/3,-6) należy do wykresu funkcji f(x)=a/x-3 czy punkt Q (21,1/2) nalezy należy do wykresu tej funkcji
Zad4. Wyznacz q jeśli punkt P (2/3,-4) należy do wykresu funkcji f (x)=6/x+w
Zad5. Rozwiąż rownanie x (x+1)/x-1=5x-4 dla x \neq 1
Zad6.suma dwuch liczb jest równe 16/15, a sumą odwrotnosci tych liczb jest równe 4 wyznacz te liczby
Zad7.Rozwiąż rownanie 2-3x / 1-2x = - 1/2
Zad8.samochód przejechał 8 km droga polna , z prędkością v, a następnie 32 km szosa , z pretkosca v+60 km /h .Oblicz v , jeżeli kiedy odcinek drogi przebył w takim samym czasie .
Kreska / to ulamek jak co
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosze o pomoc

Post autor: eresh »

Ja paula123 pisze:Zad1 . Rozwiąż rownanie 2x(do szescianu)- 18x=0
Zad2 .Dla jakiej wartością a liczba -3 jest pierwiastkiem rownania (2a+3)x3-7x+5-a=0?
Zad3.Wyznacz a jeśli punkt P (2/3,-6) należy do wykresu funkcji f(x)=a/x-3 czy punkt Q (21,1/2) nalezy należy do wykresu tej funkcji
Zad4. Wyznacz q jeśli punkt P (2/3,-4) należy do wykresu funkcji f (x)=6/x+w
1.
\(2x^3-18x=0\\
2x(x^2-9)=0\\
2x(x-3)(x+3)=0\\
x=0\\
x=3\\
x=-3\)



2.
\((2a+3)\cdot (-3)^3-7\cdot (-3)+5-a=0\\
-27(2a+3)+21+5-a=0\\
-54a-81+26-a=0\\
-55a=55\\
a=-1\)



3
\(f(x)=\frac{a}{x-3}\\
-6=\frac{a}{\frac{2}{3}-3}\\
-6=\frac{a}{-\frac{7}{3}}\\
14=a\\
f(x)=\frac{14}{x-3}\)


\(f(21)=\frac{14}{21-3}=\frac{7}{9}\neq \frac{1}{2}\)
punkt nie należy do wykresu


4
co to jest w i co to jest q?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Ja paula123 »

Zamiast w miało być q a inaczej Q
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Ja paula123 »

Tak i bardzo dziękuję za tamte zadania
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosze o pomoc

Post autor: eresh »

Ja paula123 pisze: Zad4. Wyznacz q jeśli punkt P (2/3,-4) należy do wykresu funkcji f (x)=6/x+w

\(f(x)=\frac{6}{x+q}\\
-4=\frac{6}{\frac{2}{3}+q}\\
-4(\frac{2}{3}+q)=6\\
-\frac{8}{3}-4q=6\\
-4q=6+\frac{8}{3}\\
-4q=\frac{26}{3}\\

q=-\frac{13}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosze o pomoc

Post autor: eresh »

Ja paula123 pisze: Zad5. Rozwiąż rownanie x (x+1)/x-1=5x-4 dla x \neq 1
Zad6.suma dwuch liczb jest równe 16/15, a sumą odwrotnosci tych liczb jest równe 4 wyznacz te liczby

5
\(\frac{x(x+1)}{x-1}=5x-4\\
x(x+1)=(5x-4)(x-1)\\
x^2+x=5x^2-5x-4x+4\\
-4x^2+10x-4=0\\
x_1=2\\
x_2=\frac{1}{2}\)


6.
\(x+y=\frac{16}{15}\\
y=\frac{16}{15}-x\)


\(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=4\\
\frac{x+y}{xy}=4\\
x+y=4xy\\
x+\frac{16}{15}-x=4x(\frac{16}{15}-x)\\
\frac{16}{15}=\frac{64}{15}x-4x^2\\
4x^2-\frac{64}{15}x+\frac{16}{15}=0\\
x=\frac{2}{3}\; \wedge \;\;y=\frac{16}{15}-\frac{2}{3}=\frac{2}{5}\\
x=\frac{2}{5}\; \wedge \;\;y=\frac{16}{15}-\frac{2}{5}=\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosze o pomoc

Post autor: eresh »

Ja paula123 pisze: Zad7.Rozwiąż rownanie 2-3x / 1-2x = - 1/2
Zad8.samochód przejechał 8 km droga polna , z prędkością v, a następnie 32 km szosa , z pretkosca v+60 km /h .Oblicz v , jeżeli kiedy odcinek drogi przebył w takim samym czasie .

\(\frac{2-3x}{1-2x}=-\frac{1}{2}\\
1-2x\neq 0\\
-2x\neq -1\\
x\neq \frac{1}{2}\)


\(\frac{2-3x}{1-2x}=-\frac{1}{2}\\
2(2-3x)=-(1-2x)\\
4-6x=-1+2x\\
-6x-2x=-1-4\\
-8x=-5\\
x=\frac{5}{8}\)



8
\(v=\frac{8}{t}\\
v+60=\frac{32}{t}\\
\frac{8}{t}+60=\frac{32}{t}\\
8+60t=32\\
60t=24\\
t=\frac{2}{5}\\
v=\frac{8}{t}\\
v=\frac{8}{\frac{2}{5}}\\
v=8\cdot\frac{5}{2}\\
v=20\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ