1)Funkcja liniowa f (x)=6-2x przyjmuje wartość nieujemna wtedy gdy i tylko wtedy gdy :
Zad.2funkcja kwadratowa jest okreslona wzorem f (x)=2 (x-3)* -5 funkcja f jest rosnaca przedziale
Zad.3.rownanie symetralnej odcinka o koncach A=(-2,-1) i B=(4,1)wyraża się wzorem.
Zad4.Funkcja liniowa której wykres przecina os y w punkcie 4miejscem zerowym 4 wyraza sie wzorem :
Zad5.W trapezie ABCD przekątna AC jest prostopadla do pramiena BIć tworzy z podstawą AB kat o mierze 60 ,przekątna ACma długość 8.Wysokość tego trapezu ma dlugosc:
Zad6.zbiorem rozwiązań nierówności kwadratowej -x*-1 <0jest ?
Proszę o pomoc funkcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc funkcje
\(6-2x\geq 0\\Ja paula123 pisze:1)Funkcja liniowa f (x)=6-2x przyjmuje wartość nieujemna wtedy gdy i tylko wtedy gdy :
-2x\geq -6\\
x\leq 3\\
x\in (-\infty, 3]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc funkcje
2.Ja paula123 pisze: Zad.2funkcja kwadratowa jest okreslona wzorem f (x)=2 (x-3)* -5 funkcja f jest rosnaca przedziale
Zad.3.rownanie symetralnej odcinka o koncach A=(-2,-1) i B=(4,1)wyraża się wzorem.
\(f(x)=2(x-3)^2-5\\
p=3\)
funkcja jest rosnąca w przedziale \([3,\infty)\)
3.
\(S=(\frac{-2+4}{2},\frac{-1+1}{2})\\
S=(1,0)\\
a_{AB}=\frac{1+1}{4+2}=\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\\\)
symetralna:
\(y=-3x+b\\
0=-3\cdot 1+b\\
b=3\\
y=-3x+3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc funkcje
Ja paula123 pisze:1
Zad4.Funkcja liniowa której wykres przecina os y w punkcie 4miejscem zerowym 4 wyraza sie wzorem :
Zad5.W trapezie ABCD przekątna AC jest prostopadla do pramiena BIć tworzy z podstawą AB kat o mierze 60 ,przekątna ACma długość 8.Wysokość tego trapezu ma dlugosc:
Zad6.zbiorem rozwiązań nierówności kwadratowej -x*-1 <0jest ?
4
\((0,4)\\
(4,0)\\
y=ax+b\\
4=b\\
0=4a+b\\
0=4a+4\\
-4a=4\\
a=-1\\
y=-x+4\)
5
\(\sin 60^{\circ}=\frac{h}{|AC|}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{h}{8}\\
h=4\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.6
\(-x^2-1<0\)
\(-(x^2+1)<0\;/\cdot (-1)\\x^2+1>0\\x\in (- \infty ;+ \infty )\)
Wykres funkcji \(y=x^2\) przesuwasz o 1 do góry i masz wykres \(y=x^2+1\) .Widzisz,że wartości funkcji są dodatnie dla wszystkich wartości x.
Gdyby było inne zadanie np. \((-x)^2-1<0\\x^2-1<0\)
To parabola \(y=x^2\) byłaby przesunięta o 1 w dół ,a wartości ujemne ma wtedy w przedziale (-1;1).
Twój zapis nie jest czytelny
viewtopic.php?f=6&t=568
Tu masz poradnik jak się pisze wyrażenia w matematyce.
\(-x^2-1<0\)
\(-(x^2+1)<0\;/\cdot (-1)\\x^2+1>0\\x\in (- \infty ;+ \infty )\)
Wykres funkcji \(y=x^2\) przesuwasz o 1 do góry i masz wykres \(y=x^2+1\) .Widzisz,że wartości funkcji są dodatnie dla wszystkich wartości x.
Gdyby było inne zadanie np. \((-x)^2-1<0\\x^2-1<0\)
To parabola \(y=x^2\) byłaby przesunięta o 1 w dół ,a wartości ujemne ma wtedy w przedziale (-1;1).
Twój zapis nie jest czytelny
viewtopic.php?f=6&t=568
Tu masz poradnik jak się pisze wyrażenia w matematyce.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re:
Liczysz współczynnik kierunkowy prostej AB,a następnie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt C.Ja paula123 pisze:Zad1. Wyznacz rownanie wysokosci trojkata ABC poprowadzonej z wierzcholka C , gdy A=(-1,2) B=(5,12) C=(2,10)
\(y=ax+b\)
\(\begin{cases} 2=-a+b\\12=5a+b\end{cases}\)
\(\begin{cases} b=a+2\\12=5a+a+2\end{cases}\)
\(6a=10\\a=\frac{10}{6}=\frac{5}{3}\)
Współczynnik kierunkowy prostej AB wynosi 5/3,to prosta prostopadła
ma współczynnik kierunkowy \(- \frac{3}{5}\) i równanie postaci \(y=- \frac{3}{5}x+b\)
\(C=(2;10) \\10=- \frac{3}{5} \cdot 2+b\\10=- \frac{6}{5}+b\\b=11,2\\Wysokość\\y=-0,6x+11,2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc funkcje
Zad1.Rozwiąż rownanie 2x(szescienych)-18x=0
Zad2.dla jakiej wartości a liczba -3 jest pierwiastkiem Rownania (2a+3)x3-7x+5-a=0?
Zad2.dla jakiej wartości a liczba -3 jest pierwiastkiem Rownania (2a+3)x3-7x+5-a=0?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc funkcje
Nie dopisuj zadań, utwórz nowy tematJa paula123 pisze:Zad1.Rozwiąż rownanie 2x(szescienych)-18x=0
Zad2.dla jakiej wartości a liczba -3 jest pierwiastkiem Rownania (2a+3)x3-7x+5-a=0?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę