Wskaż funkcję kwadratową, której miejsce zerowe to -2 i 3.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
klaudia673
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 gru 2017, 18:59
Płeć:

Wskaż funkcję kwadratową, której miejsce zerowe to -2 i 3.

Post autor: klaudia673 »

Wskaż funkcję kwadratową, której miejsce zerowe to -2 i 3.
a. y = -x2 – 5x + 6
b. y = x2 + x – 6
c. y = x2 – 5x + 6
d. y = x2 – x – 6

Z góry dziękuję za odpowiedź i wytłumaczenie wykonania.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(a(x+2)(x-3)=0\\a(x^2-3x+2x-6)=0\\a(x^2-x-6)=0\\a=1\;\;\;\;i\;\;\;\;jest\;\;\;\;x^2-x-6=y\\Odp.\;\;\;d\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ