funkcja wymierna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

funkcja wymierna

Post autor: franco11 »

Wyznacz zbiór wartości funkcji wymiernej W, jeśli
W(x)=\(\frac{2x}{x^2+1}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\Lim_{x\to - \infty } = \Lim_{x\to \infty } =0\\
W'= \frac{2(1-x^2)}{(x^2+1)^2} \\
W_{max}=W(1)=1\\
W_{min}=W(-1)=-1\\
W(x) \in \left\langle -1,1\right\rangle\)
ODPOWIEDZ