Znajdź wzór

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Znajdź wzór

Post autor: Ichigo0 »

Proszę o pomoc w zadaniu.Znajdź wzór określający zbiór liczb 1,3,6,10,15,21
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To liczby trójkątne.
\(a_n=T_n= \frac{n(n+1)}{2}\)
Suma n liczb tego ciągu:
\(S_n(T)= { n+2\choose 3}\)
ODPOWIEDZ