Ekstrema funkcji, monotoniczność.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2017, 20:02
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Ekstrema funkcji, monotoniczność.

Post autor: dytr »

Znajdź przedziały, w których funkcja jest rosnąca/malejąca oraz znajdź ekstrema funkcji: \(f(x)= \frac{x}{x^2+4}\)

Najpierw sprawdzam dziedzinę:
\(x^2+4 \neq 0 \So x \in \rr\)

Później liczę pochodną:

\(f'(x)= \frac{x'(x^2+4)-x(x^2+4)'}{(x^2+4)^2}= \frac{-x^2+4}{(x^2+4)^2}\)

Sprawdzam, w którym miejscu pochodna wynosi zero:

\(f'(x)=0 \iff \frac{-x^2+4}{(x^2+4)^2}=0\)

Z powyższego wynika, że:
\(-x^2+4=0 \So x=2 \vee x=-2\)

Co zrobić dalej? Sprawdzać, gdzie pochodna jest większa/mniejsza od zera? Co później?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No jak to?
Kiedy \(-x^2+4>0\quad \text{oraz} \quad -x^2+4<0\) i po wszystkim.
ODPOWIEDZ