Hiperbola

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Hiperbola

Post autor: wsl1993_ »

Pewna hiperbola przechodzi przez początek układu współrzędnych, a proste x=a i y=b są jej
asymptotami. Ustal, dla jakich argumentów funkcja, której wykresem jest
ta hiperbola przyjmuje wartości ujemne, gdy: 1) a>0 i b>0\ , 2) a<0 i b>0.
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Hiperbola:
\(y= \frac{ab}{x-a}+b\)
1)
\(x \in \left( 0,a\right)\)
2)
\(x \in \left( a,0\right)\)
ODPOWIEDZ