Sprawdz ktora liczba jest wieksza. Odpowiedz uzasadnij
a=\(\frac{sin^2 3^ \circ}{1-cos3^ \circ }\)
b= \(\frac{sin5^ \circ +tg5^ \circ }{tg5^ \circ }\)
Funkcje trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a=\(\frac{\sin^2 3^ \circ}{1-\cos 3^ \circ }=\frac{1-\cos^2 3^ \circ}{1-\cos 3^ \circ }=1+\cos 3^ \circ\)
b= \(\frac{sin5^ \circ +tg5^ \circ }{tg5^ \circ }= \frac{1 + \frac{1}{\cos 5^ \circ} }{ \frac{1}{\cos 5^ \circ} }=\cos 5^ \circ+1=1+\cos 5^ \circ\)
\(\cos\) w pierwszej ćwiartce maleje, no to \(a>b\)
b= \(\frac{sin5^ \circ +tg5^ \circ }{tg5^ \circ }= \frac{1 + \frac{1}{\cos 5^ \circ} }{ \frac{1}{\cos 5^ \circ} }=\cos 5^ \circ+1=1+\cos 5^ \circ\)
\(\cos\) w pierwszej ćwiartce maleje, no to \(a>b\)