Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)

Post autor: Euvarios »

Męczę się z tym już trochę czasu i kompletnie nic nie przychodzi mi do głowy, nie wiem nawet jak zacząć to robić. Przykład:
\(f(x)=\cos x - \sqrt{3}\sin x\)
Próbowałem zamienić to \(\sqrt{3}\) na tangensy, później na \(2 \sin \frac{ \pi }{3}\) ale nigdzie dalej mnie to nie zaprowadziło. Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. Za pomoc z góry dziękuję.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)

Post autor: radagast »

Euvarios pisze:Męczę się z tym już trochę czasu i kompletnie nic nie przychodzi mi do głowy, nie wiem nawet jak zacząć to robić. Przykład:
\(f(x)=\cos x - \sqrt{3}\sin x\)
Próbowałem zamienić to \(\sqrt{3}\) na tangensy, później na \(2 \sin \frac{ \pi }{3}\) ale nigdzie dalej mnie to nie zaprowadziło.
\(f(x)=\cos x - \sqrt{3}\sin x=2 \left( \frac{1}{2} \cos x - \frac{\sqrt{3}}{2} \sin x\right)=2 \left(\sin \frac{\pi}{6} \cos x - \cos \frac{\pi}{6} \sin x\right)=2\sin \left( \frac{\pi}{6} -x \right)\)
No to \(ZW = \left\langle-2,2 \right\rangle\)
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: Euvarios »

Bardzo dziękuję za pomoc... Nie wiem po ile zadaniach zacznę wreszcie dostrzegać takie proste rozwiązania. Mam nadzieję, że jak najprędzej.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wiem z doświadczenia, że to trochę potrwa. Cierpliwości :).
ODPOWIEDZ