Funkcja trygonometryczna - potrzebne wzory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Funkcja trygonometryczna - potrzebne wzory

Post autor: Euvarios »

Witam, przerabiając arkusze maturalne z matematyki natrafiłem na podany przykład: \(\sin 5x + \sin (x+ \frac{ \pi }{2})=0\)
Przy pomocy wzorów z tablicy maturalnej starałem się wyciągać sumę katów sinusa, potem podwojonego sinusa i tak dalej. Ostatecznie doszedłem do paskudnych działań i porzuciłem to. W internecie dowiedziałem się, że używając wzoru na sumę sinusów można to w bardzo przyjemny sposób uprościć. Wzoru tego, tak jak i wzorów redukcyjnych nie ma w tablicy. Moje pytanie brzmi: Jakie jeszcze wzory (trygonometryczne) są potrzebne do sprawnego rozwiązywania zadań? Wiem, że wszystkie wzory można wyciągać, ale podczas matury nie ma na to czasu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcja trygonometryczna - potrzebne wzory

Post autor: radagast »

Euvarios pisze: Wzoru tego, tak jak i wzorów redukcyjnych nie ma w tablicy.
Kolego, opowiadasz bajki.
ScreenHunter_1946.jpg
ScreenHunter_1946.jpg (16.03 KiB) Przejrzano 1207 razy
ScreenHunter_1945.jpg
ScreenHunter_1945.jpg (24.04 KiB) Przejrzano 1207 razy
To są fragmenty tablic, które każdy abiturient dostaje na maturze z matematyki.
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: Euvarios »

Ehh, jestem jednak głupi. Mam przed sobą grubą na 20 kartek tablice ze wzorami, drukowałem ją we wrześniu. Wchodzę na internet, klikam pierwszy link i faktycznie, różni się ona. We wrześniu musiałem kliknąć o jeden link niżej i ostatecznie wydrukowałem starą wersję. No cóż, życie od teraz będzie o wiele prostsze. Dziękuję i przepraszam za brak myślenia.
ODPOWIEDZ