Funkcja z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Funkcja z parametrem
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie \(|\frac{2}{x} -4|=\frac{m+3}{5}\) ma dwa rozwiązania w których iloczyn jest ujemny.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Zacznij od narysowania lewej strony równania (mam na myśli wykres funkcji \(f(x)=|\frac{2}{x} -4|\) ).
Powinnaś otrzymać coś takiego: Teraz zastanów się jaka powinna być prawa strona równania aby spełniało ono wymagany warunek.
Ułóż odpowiednią nierówność.
Powinnaś otrzymać nierówność \(\frac{m+3}{5}>4\)
Rozwiąż ją i udziel odpowiedzi.
Powinnaś otrzymać coś takiego: Teraz zastanów się jaka powinna być prawa strona równania aby spełniało ono wymagany warunek.
Ułóż odpowiednią nierówność.
Powinnaś otrzymać nierówność \(\frac{m+3}{5}>4\)
Rozwiąż ją i udziel odpowiedzi.