1) \(\Lim_{x\to1 } [ \frac{x(x+1)}{x^4 - 1} - \frac{2}{x^4 - 1} ]\)
2) \(\Lim_{x\to2 } \frac{3x - 6}{ \sqrt{7x + 2} - \sqrt{5x + 6} }\)
Oblicz granice funkcji w punkcie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz granice funkcji w punkcie
1)
\(\Lim_{x\to1 } [ \frac{x(x+1)}{x^4 - 1} - \frac{2}{x^4 - 1} ]=\Lim_{x\to1 } \frac{x^2+x-2}{x^4 - 1}= \left[ \frac{0}{0} \right] = \left(H \right) \Lim_{x\to1 } \frac{2x^2+1}{4x^3}= \frac{3}{4}\)
\(\Lim_{x\to1 } [ \frac{x(x+1)}{x^4 - 1} - \frac{2}{x^4 - 1} ]=\Lim_{x\to1 } \frac{x^2+x-2}{x^4 - 1}= \left[ \frac{0}{0} \right] = \Lim_{x\to1 } \frac{(x-1)(x+2)}{(x^2+1)(x+1)(x-1)}= ...\)
2)
\(\Lim_{x\to2 } \frac{3x - 6}{ \sqrt{7x + 2} - \sqrt{5x + 6} } = \left[ \frac{0}{0} \right] = \left( H\right) \frac{3}{ \frac{7}{2 \sqrt{7x + 2}} - \frac{5}{2 \sqrt{5x + 6}} }.= \frac{3}{ \frac{7}{8} - \frac{5}{8} }=12\)
\(\Lim_{x\to2 } \frac{3x - 6}{ \sqrt{7x + 2} - \sqrt{5x + 6} } \cdot \frac{\sqrt{7x + 2} + \sqrt{5x + 6}}{ \sqrt{7x + 2} + \sqrt{5x + 6} } =....\)
\(\Lim_{x\to1 } [ \frac{x(x+1)}{x^4 - 1} - \frac{2}{x^4 - 1} ]=\Lim_{x\to1 } \frac{x^2+x-2}{x^4 - 1}= \left[ \frac{0}{0} \right] = \left(H \right) \Lim_{x\to1 } \frac{2x^2+1}{4x^3}= \frac{3}{4}\)
\(\Lim_{x\to1 } [ \frac{x(x+1)}{x^4 - 1} - \frac{2}{x^4 - 1} ]=\Lim_{x\to1 } \frac{x^2+x-2}{x^4 - 1}= \left[ \frac{0}{0} \right] = \Lim_{x\to1 } \frac{(x-1)(x+2)}{(x^2+1)(x+1)(x-1)}= ...\)
2)
\(\Lim_{x\to2 } \frac{3x - 6}{ \sqrt{7x + 2} - \sqrt{5x + 6} } = \left[ \frac{0}{0} \right] = \left( H\right) \frac{3}{ \frac{7}{2 \sqrt{7x + 2}} - \frac{5}{2 \sqrt{5x + 6}} }.= \frac{3}{ \frac{7}{8} - \frac{5}{8} }=12\)
\(\Lim_{x\to2 } \frac{3x - 6}{ \sqrt{7x + 2} - \sqrt{5x + 6} } \cdot \frac{\sqrt{7x + 2} + \sqrt{5x + 6}}{ \sqrt{7x + 2} + \sqrt{5x + 6} } =....\)
Re: Oblicz granice funkcji w punkcie
kerajs pisze:1)
\(\Lim_{x\to1 } [ \frac{x(x+1)}{x^4 - 1} - \frac{2}{x^4 - 1} ]=\Lim_{x\to1 } \frac{x^2+x-2}{x^4 - 1}= \left[ \frac{0}{0} \right] = \left(H \right) \Lim_{x\to1 } \frac{2x^2+1}{4x^3}= \frac{3}{4}\)
\(\Lim_{x\to1 } [ \frac{x(x+1)}{x^4 - 1} - \frac{2}{x^4 - 1} ]=\Lim_{x\to1 } \frac{x^2+x-2}{x^4 - 1}= \left[ \frac{0}{0} \right] = \Lim_{x\to1 } \frac{(x-1)(x+2)}{(x^2+1)(x+1)(x-1)}= ...\)
2)
\(\Lim_{x\to2 } \frac{3x - 6}{ \sqrt{7x + 2} - \sqrt{5x + 6} } = \left[ \frac{0}{0} \right] = \left( H\right) \frac{3}{ \frac{7}{2 \sqrt{7x + 2}} - \frac{5}{2 \sqrt{5x + 6}} }.= \frac{3}{ \frac{7}{8} - \frac{5}{8} }=12\)
\(\Lim_{x\to2 } \frac{3x - 6}{ \sqrt{7x + 2} - \sqrt{5x + 6} } \cdot \frac{\sqrt{7x + 2} + \sqrt{5x + 6}}{ \sqrt{7x + 2} + \sqrt{5x + 6} } =....\)
Co oznacza ten zapis z (H)? Po raz pierwszy się spotykam z czymś takim.
Wciąż nie rozumiem 2), próbowałam usuwać tę nierwymierność, wciąż miałam 0 w mianowniku i nie wiem co z tym zrobić i jak dojść do tego wyniku.