a) f(x) = \(\frac{1}{2 \cdot 25^x}\) - \(\frac{1}{5^x} + \frac{1}{2}\)
b) f(x) = \(\frac{-2}{9^x} - \frac{8}{3^x} - 12\)
c) f(x) = \(\frac{2^x + 4}{2^x + 1}\)
Wyznacz zbiór wartości funkcji wykładniczej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz zbiór wartości funkcji wykładniczej
a) f(x) = \(\frac{1}{2 \cdot 25^x}\) - \(\frac{1}{5^x} + \frac{1}{2}= \frac{1}{2}( \frac{1}{5^x}-1 )^2 \\
f(x) \in \left( 0, \infty \right)\)
b) f(x) = \(\frac{-2}{9^x} - \frac{8}{3^x} - 12=-2( \frac{1}{3^x}+2)^2-4\\
f(x) \in \left( - \infty ,-12\right)\)
c) f(x) = \(\frac{2^x + 4}{2^x + 1}=1+\frac{3}{2^x + 1}\\
f(x) \in \left( 1,4\right)\)
f(x) \in \left( 0, \infty \right)\)
b) f(x) = \(\frac{-2}{9^x} - \frac{8}{3^x} - 12=-2( \frac{1}{3^x}+2)^2-4\\
f(x) \in \left( - \infty ,-12\right)\)
c) f(x) = \(\frac{2^x + 4}{2^x + 1}=1+\frac{3}{2^x + 1}\\
f(x) \in \left( 1,4\right)\)
Re: Wyznacz zbiór wartości funkcji wykładniczej
kerajs pisze:a) f(x) = \(\frac{1}{2 \cdot 25^x}\) - \(\frac{1}{5^x} + \frac{1}{2}= \frac{1}{2}( \frac{1}{5^x}-1 )^2 \\
f(x) \in \left( 0, \infty \right)\)
b) f(x) = \(\frac{-2}{9^x} - \frac{8}{3^x} - 12=-2( \frac{1}{3^x}+2)^2-4\\
f(x) \in \left( - \infty ,-12\right)\)
c) f(x) = \(\frac{2^x + 4}{2^x + 1}=1+\frac{3}{2^x + 1}\\
f(x) \in \left( 1,4\right)\)
Robione granicami?
W pierwszym nie zgadza się wynik, w odpowiedziach jest przedział zamknięty. Jak liczyłam to ta granica wychodzi 1/2, możesz wytłumaczyć? :<
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz zbiór wartości funkcji wykładniczej
w 1) przedział rzeczywiście powinien być domknięty. Wykres taki:\(\frac{1}{2}\) ale z lewej strony \(+ \infty\)
czyli istotnie, granica z prawej strony