Udowodnij tożsamość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SPORE6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 paź 2017, 19:01
Podziękowania: 5 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: SPORE6 »

Udowodnić tożsamość \(\frac{1-2sin^2 \alpha }{1+sin2 \alpha } = \frac{1-tg \alpha }{1+tg \alpha}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Udowodnij tożsamość

Post autor: kerajs »

\(P=\frac{1-tg \alpha }{1+tg \alpha}= \frac{1- \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha} }{1+ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha}}= \frac{\cos \alpha -\sin \alpha }{\cos \alpha +\sin \alpha} = \frac{(\cos \alpha -\sin \alpha)(\cos \alpha +\sin \alpha) }{(\cos \alpha +\sin \alpha)(\cos \alpha +\sin \alpha)} =\\= \frac{\cos^2 \alpha -\sin^2 \alpha }{\cos^2 \alpha +2\cos \alpha \sin \alpha + \sin^2 \alpha } =\frac{1-2\sin^2 \alpha }{1+\sin 2 \alpha } =L\)
ODPOWIEDZ