równanie wymierne z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

równanie wymierne z parametrem

Post autor: VirtualUser »

Witam, mam zadanko, w którym trochę się zamotałem:
rozwiąż równanie, gdzie \(a\) jest parametrem rzeczywistym: \(\frac{x^2 + 1}{a^2 x - 2a} + \frac{1}{ax-2} = \frac{x}{a}\)
Mógłby ktoś pokazać pełen model rozwiązania tego?

Osobiście zacinam się na momencie gdy sprawdzam co wyjdzie mi z końcowej funkcji kwadratowej po podstawieniu tego:
\(f( \frac{2}{a} )\) i z tego mi wychodzi \(a^3 + a^2 + 4 = 0\), którego ni jak nie mogę rozwiązać.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{x^2+1}{a^2x-2a}+\frac{1}{ax-2}=\frac{x}{a}\\
a\neq 0\;\;ax-2\neq 0\\
\frac{x^2+1}{a(ax-2)}+\frac{1}{ax-2}=\frac{x}{a}\\
\frac{x^2+1+a}{a(ax-2)}=\frac{x}{a}\\
a(x^2+1+a)=ax(ax-2)\;\; \bez :a (a\neq 0)\\
x^2+1+a=ax^2-2x\\
x^2(1-a)+2x+1+a=0\\\)


dla a=1:
\(2x+1+1=0\\
x=-1\)


dla \(a\neq 1\)
\(\Delta = 4-4(1+a)(1-a)\\
\Delta = 4-4(1-a^2)\\
\Delta = 4(1-1+a^2)\\
\Delta = 4a^2\\
\sqrt{\Delta}=2|a|\\
x_1=\frac{-2-2|a|}{1-a}=\frac{-2(1+|a|)}{1-a}\\
x_2=\frac{-2(1-|a|)}{1-a}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: VirtualUser »

okej, ale nie trzeba posprawdzać warunku \(x \neq \frac{2}{a}\)? W odpowiedziach konkretnie się rozpisują, dla jakich wartości parametru będą dwa rozwiązania, dla jakich jedno, dla jakich wcale i ciągle uwzględniają to co wywalili z dziedziny, tylko niestety pokazali ogródkowo to wszystko i trudno złożyć to w całość
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

VirtualUser pisze:okej, ale nie trzeba posprawdzać warunku \(x \neq \frac{2}{a}\)? W odpowiedziach konkretnie się rozpisują, dla jakich wartości parametru będą dwa rozwiązania, dla jakich jedno, dla jakich wcale i ciągle uwzględniają to co wywalili z dziedziny, tylko niestety pokazali ogródkowo to wszystko i trudno złożyć to w całość
pewnie że trzeba, spróbuj zrobić to sam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: VirtualUser »

Cały mój problem na tym polega, spójrz na treść posta, policzyć funkcje potrafię, ale nie wiem co zrobić z \(f( \frac{2}{a} )\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: równanie wymierne z parametrem

Post autor: kerajs »

VirtualUser pisze: \(a^3 + a^2 + 4 = 0\), którego ni jak nie mogę rozwiązać.
\(a^3+a^2+4=(a+2)(a^2-a+2)\)
ODPOWIEDZ