Funkcjia wykładnicza i funkcja logarytmiczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Funkcjia wykładnicza i funkcja logarytmiczna

Post autor: mahidevran »

Rozwiaz rownania.
a) log7 (6 + 7 ^-x ) = x+1
b) log x 8 - log 4x 8 = log 2x 16
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcjia wykładnicza i funkcja logarytmiczna

Post autor: radagast »

mahidevran pisze:Rozwiaz rownania.
a) log7 (6 + 7 ^-x ) = x+1
\(\log_7 (6 + 7 ^{-x} ) = x+1 \iff\)
\(6 + 7 ^{-x} =7^{ x+1} \iff\)
\(6 + \frac{1}{ 7 ^{x}} =7 \cdot 7^{ x} \iff\)
\(6 \cdot 7 ^{x} +1 =7 \cdot 7^{ 2x}\)
\(7t^2-6t-1=0\)
\(t=1 \vee t=- \frac{1}{7}-odpada\)
\(t=1\)
\(7^x=1\)
\(x=0\)
spr:\(L=\log_77=1,P=1,L=P\) ( sprawdzenie jest obowiązkowe, gdyż nie była wyznaczona dziedzina)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(log_7(6+7^{-x})=x+1\\7^{x+1}=6+7^{-x}\\7^x\cdot 7=6+7^{-x}\\7 \cdot 7^x-7^{-x}-6=0/ \cdot 7^x\\7\cdot (7^x)^2-7^0-6 \cdot 7^x=0\\7^x=t\\7t^2-6t-1=0\;\;\;\;i\;\;\;\;t\ge 0\)
\(\Delta=64=8^2\\t=1\;\;\;\;\;czyli\;\;\;\;\;7^x=1\\x=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

b)
\(log_x8-log_{4x}8=log_{2x}16\\
log_x2^3- \frac{log_x2^3}{log_x4x}= \frac{log_x2^4}{log_x2x}\\
3log_x2 - \frac{3log_x2}{log_x4+log_xx}= \frac{4log_x2}{log_x2+log_xx}\)

\(x>0 \;\;\;i\;\;\;\;x\neq 1\;\;\;i\;\;x\neq \frac{1}{4}\;\;\;\;\;i\;\;\;\;x\neq \frac{1}{2}\)
Podstaw
\(log_x2=t\)
\(3t- \frac{3t}{2t+1}= \frac{4t}{t+1}\)
Otrzymasz
\(t_1=1\\czyli\\log_x2=1\\x_1=2\\t_2=- \frac{2}{3}\\x_2= \frac{1}{ \sqrt{8} }= \frac{ \sqrt{8} }{8}= \frac{ \sqrt{2} }{4}\)
Przelicz to dokładnie...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ