Wyznaczanie zbioru wartości funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznaczanie zbioru wartości funkcji

Post autor: franco11 »

Wyznacz zbiór wartości funkcji
\(f(x)= \frac{1}{ \cos x}\) \(x \in< \frac{3 \pi }{4},\frac{4 \pi }{3}>\)

odp \(<-2, \frac{2 \sqrt{3} }{3}>\)
Wg mnie powinno być \(<-2, -1>\)
Proszę o wypowiedz
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Twoja odpowiedź jest prawidłowa.

Nawet bez liczenia wiadomo że w II i III ćwiartce kosinus jest ujemny, podobnie jak jego odwrotność (sekans), a stąd rzucająca się w oczy błędność książkowego(?) wyniku.
ODPOWIEDZ