Równania logarytmiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Równania logarytmiczne

Post autor: mahidevran »

Rozwiąż rownania:
a) log4(x^2-1) - 1/2 log4(x-4)^2 = 1 1/2
b) log(7x-9)^2 + log(3x-4)^2=2
proszę o wytłumaczenie :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

mahidevran pisze:Rozwiąż rownania:
a) log4(x^2-1) - 1/2 log4(x-4)^2 = 1 1/2

\(\log_4(x^2-1)-\frac{1}{2}\log_4(x-4)^2=\frac{3}{2}\)

dziedzina:
\(x^2-1>0\;\;\; \wedge \;\;\;x-4\neq 0\\
D= (-\infty, -1)\cup (1,4)\cup (4,\infty)\)


\(\log_4(x^2-1)-\log_4|x-4|=\frac{3}{2}\\
\log_4\frac{x^2-1}{|x-4|}=\log_44^{\frac{3}{2}}\\
\frac{x^2-1}{|x-4|}=8\\
x^2-1=8|x-4|\)


dla x>4
\(x^2-1=8x-32\\
x^2-8x+31=0\\\)

sprzeczne

dla \(x\in (-\infty, -1)\cup (1,4)\)
\(x^2-1=-8x+32\\
x^2+8x-33=0\\
x=3\\
x=-11\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

b)
\(log(7x-9)^2+log(3x-4)^2=2\\log(7x-9)^2(3x-4)^2=log100\\(7x-9)(3x-4)=10\\21x^2-55x+26=0\\\sqrt{\Delta}= \sqrt{841}=29\\x_1= \frac{13}{21}\\x_2=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

mahidevran pisze:Rozwiąż rownania:

b) log(7x-9)^2 + log(3x-4)^2=2
proszę o wytłumaczenie :)

\(\log (7x-9)^2+\log (3x-4)^2=2\\
D=\mathbb{R}\setminus\{\frac{9}{7},\frac{4}{3}\}\\
\log [(7x-9)(3x-4)]^2=log 100\\\)

\([(7x-9)(3x-4)]^2=100\\
(7x-9)(3x-4)=10\;\; \vee \;\;(7x-9)(3x-4)=-10\\
21x^2-55x+26=0\;\;\;\vee\;\;21x^2-55x+46=0\\
x=2\;\;\vee\;\;x=\frac{13}{21}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: mahidevran »

eresh pisze:
mahidevran pisze:Rozwiąż rownania:
a) log4(x^2-1) - 1/2 log4(x-4)^2 = 1 1/2

\(\log_4(x^2-1)-\frac{1}{2}\log_4(x-4)^2=\frac{3}{2}\)

dziedzina:
\(x^2-1>0\;\;\; \wedge \;\;\;x-4\neq 0\\
D= (-\infty, -1)\cup (1,4)\cup (4,\infty)\)


skąd w tej dziedzine -1? i czy to nie powinno byc tak (x-4)^2>0?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

mahidevran pisze:
eresh pisze:
mahidevran pisze:Rozwiąż rownania:
a) log4(x^2-1) - 1/2 log4(x-4)^2 = 1 1/2

\(\log_4(x^2-1)-\frac{1}{2}\log_4(x-4)^2=\frac{3}{2}\)

dziedzina:
\(x^2-1>0\;\;\; \wedge \;\;\;x-4\neq 0\\
D= (-\infty, -1)\cup (1,4)\cup (4,\infty)\)


skąd w tej dziedzine -1? i czy to nie powinno byc tak (x-4)^2>0?
a pierwszy logarytm? :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: mahidevran »

\(\log_4(x^2-1)-\frac{1}{2}\log_4(x-4)^2=\frac{3}{2}\)

dziedzina:
\(x^2-1>0\;\;\; \wedge \;\;\;x-4\neq 0\\
D= (-\infty, -1)\cup (1,4)\cup (4,\infty)\)


skąd w tej dziedzine -1? i czy to nie powinno byc tak (x-4)^2>0?[/quote]
a pierwszy logarytm? :)[/quote]
a no tak :D
a co z tym x-4? nie powinno byc do kwadratu?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

mahidevran pisze:\(\log_4(x^2-1)-\frac{1}{2}\log_4(x-4)^2=\frac{3}{2}\)

dziedzina:
\(x^2-1>0\;\;\; \wedge \;\;\;x-4\neq 0\\
D= (-\infty, -1)\cup (1,4)\cup (4,\infty)\)


skąd w tej dziedzine -1? i czy to nie powinno byc tak (x-4)^2>0?
a pierwszy logarytm? :)[/quote]
a no tak :D
a co z tym x-4? nie powinno byc do kwadratu?[/quote]

\((x-4)^2>0\\
x\neq 4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ