Oblicz logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SPORE6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 paź 2017, 19:01
Podziękowania: 5 razy

Oblicz logarytmy

Post autor: SPORE6 »

Oblicz:
a) \(\frac{\log_6125}{\log_65}\)
b) \(\frac{\log_45}{\log_25}\)
c) \(\log_2(\log_3 \sqrt{5}) - \log_2(\log_35)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz logarytmy

Post autor: radagast »

SPORE6 pisze:Oblicz:
a) \(\frac{\log_6125}{\log_65}\)
b) \(\frac{\log_45}{\log_25}\)
c) \(\log_2(\log_3 \sqrt{5}) - \log_2(\log_35)\)
a) \(\frac{\log_6125}{\log_65}=\log_5 125=3\)
b) \(\frac{\log_45}{\log_25}=\frac{\log_52}{\log_54}=\log_42= \frac{1}{2}\)
c) \(\log_2(\log_3 \sqrt{5}) - \log_2(\log_35)=\log_2 \frac{\log_3 \sqrt{5}}{\log_35}=\log_2 \log_5 \sqrt{5}=\log_2 \frac{1}{2} =-1\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

c) Różnica logarytmów= log ilorazu
\(log_2( \frac{log_35^{ \frac{1}{2} }}{log_35} )=log_2( \frac{ \frac{1}{2}log_35 }{log_35} )=log_2( \frac{1}{2})=-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ