Oblicz granicę funkcji w nieskończoności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ala_123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 wrz 2016, 22:31
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Oblicz granicę funkcji w nieskończoności

Post autor: Ala_123 »

\[\Lim_{x\to + \infty } \sqrt{x^6+3x^3+1}- \sqrt{x^6+x^3}\] Proszę o pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę funkcji w nieskończoności

Post autor: kerajs »

Ala_123 pisze:\[\Lim_{x\to + \infty } \sqrt{x^6+3x^3+1}- \sqrt{x^6+x^3}\]
\(= \Lim_{x\to \infty } \frac{( \sqrt{x^6+3x^3+1}- \sqrt{x^6+x^3})( \sqrt{x^6+3x^3+1}+ \sqrt{x^6+x^3})}{ \sqrt{x^6+3x^3+1}+ \sqrt{x^6+x^3}} = \Lim_{x\to \infty } \frac{(x^6+3x^3+1)-(x^6+x^3)}{ \sqrt{x^6+3x^3+1}+ \sqrt{x^6+x^3}} = \Lim_{x\to \infty } \frac{2x^2+1}{ x^3(\sqrt{1+ \frac{3}{ x^3}+ \frac{3}{ x^6}}+ \sqrt{1+ \frac{1}{ x^3}})} =0\)

EDIT:

Ależ byka strzeliłem! Powinno być:
\(= \Lim_{x\to \infty } \frac{( \sqrt{x^6+3x^3+1}- \sqrt{x^6+x^3})( \sqrt{x^6+3x^3+1}+ \sqrt{x^6+x^3})}{ \sqrt{x^6+3x^3+1}+ \sqrt{x^6+x^3}} = \Lim_{x\to \infty } \frac{(x^6+3x^3+1)-(x^6+x^3)}{ \sqrt{x^6+3x^3+1}+ \sqrt{x^6+x^3}} =\\= \Lim_{x\to \infty } \frac{2x^3+1}{ x^3(\sqrt{1+ \frac{3}{ x^3}+ \frac{3}{ x^6}}+ \sqrt{1+ \frac{1}{ x^3}})} =\Lim_{x\to \infty } \frac{x^3(2+ \frac{1}{x^3} )}{ x^3(\sqrt{1+ \frac{3}{ x^3}+ \frac{3}{ x^6}}+ \sqrt{1+ \frac{1}{ x^3}})} = \frac{1(2+ 0 )}{ 1(\sqrt{1+ 0+ 0}+ \sqrt{1+ 0})} = \frac{2}{ \sqrt{1} + \sqrt{1} } = \frac{2}{2} =1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ale to jest źle :( . Ta granica wynosi 1, a nie 0.
Błąd jest rachunkowy . W liczniku zastaje \(2x^3+1\), a nie \(2x^2+1\). Popraw sobie i policz poprawnie sama. Będziesz miała swój udział :).
ODPOWIEDZ