Logarytmy - zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SPORE6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 paź 2017, 19:01
Podziękowania: 5 razy

Post autor: SPORE6 »

Uzasadnimy, że \(\frac{4}{3}<\log_35< \frac{5}{3}\)
* \(3\log_35 = \log_35^3>\log_381=4. Zatem \log_35> \frac{4}{3}\)
* \(3\log_35 = \log_35^3<\log_3243=5. Zatem \log_35< \frac{5}{3}\)

Wykorzystując powyższe uzasadnienie
a) wykaż, że \(\log_23 \in (1 \frac{1}{2} ; 1 \frac{3}{4});\)
b) rozstrzygnij, która liczba jest większa, \(\log_23 czy \log_35\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

SPORE6 pisze:Uzasadnimy, że \(\frac{4}{3}<\log_35< \frac{5}{3}\)
* \(3\log_35 = \log_35^3>\log_381=4. Zatem \log_35> \frac{4}{3}\)
* \(3\log_35 = \log_35^3<\log_3243=5. Zatem \log_35< \frac{5}{3}\)

Wykorzystując powyższe uzasadnienie
a) wykaż, że \(\log_23 \in (1 \frac{1}{2} ; 1 \frac{3}{4});\)
\(2\log_23=\log_29>\log_28\\
2\log_23>\log_28\\
2\log_23>3\\
\log_23>\frac{3}{2}\)


\(4\log_23=\log_281<\log_2128\\
4\log_23<\log_2128\\
4\log_23<7\\
\log_23<\frac{7}{4}\)


\(\frac{3}{2}<\log_23<\frac{7}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ