sin a + sin b + sin c
Wiemy, że
a + b + c = \(\pi\)
Poza samym rozwiązaniem, jak wgl patrzeć na to zadanie? Co mi daje fakt, że wiemy, że suma tych wszystkich kątów daje 180 stopni?
Przedstaw sumę trzech sinusów w postaci iloczynu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(\alpha+\beta+\gamma=\pi\\
\gamma=\pi- (\alpha+\beta)\)
\(\sin\alpha+\sin\beta+\sin\gamma=\sin\alpha+\sin\beta+\sin (\pi-(\alpha+\beta))=\\
=\sin\alpha+\sin\beta+\sin (\alpha+\beta)=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\sin (2\cdot\frac{\alpha+\beta}{2})=\\=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha+\beta}{2}=\\
=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}(\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\cos\frac{\alpha+\beta}{2})=\\
=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cdot 2\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}=\\=4\sin\frac{\pi-\gamma}{2}\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}=4\cos\frac{\gamma}{2}\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}\)
\gamma=\pi- (\alpha+\beta)\)
\(\sin\alpha+\sin\beta+\sin\gamma=\sin\alpha+\sin\beta+\sin (\pi-(\alpha+\beta))=\\
=\sin\alpha+\sin\beta+\sin (\alpha+\beta)=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\sin (2\cdot\frac{\alpha+\beta}{2})=\\=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha+\beta}{2}=\\
=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}(\cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\cos\frac{\alpha+\beta}{2})=\\
=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cdot 2\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}=\\=4\sin\frac{\pi-\gamma}{2}\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}=4\cos\frac{\gamma}{2}\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Re:
W sumie można tak zostawićEinveru pisze:Właściwie to już w tej linijce wszystko jest mnożone, czemu więc należy jeszcze dalej to obliczać?eresh pisze:
=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cdot 2\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}=\\=4\sin\frac{\pi-\gamma}{2}\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}=4\cos\frac{\gamma}{2}\cos\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\beta}{2}[/tex]
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
Einveru pisze:wynik to
4 sin \(\frac{a}{2}\) sin\(\frac{b}{2}\) cos\(\frac{y}{2}\)
coś się nie zgadza?
widocznie jest błąd w odpowiedziach
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę