Witam, już prawie dotarłem do celu zadania z którym męczę się parę dobrych godzin pozostała mi ostatnia linijka oraz wyliczenie miejsc zerowych - jedno z nich nie spełnia zakresu zaś drugie wygląda następująco:
\(x=a - \frac{b \cdot V2}{ \sqrt{V1^2 - V2^2 } }\)
feralna linijka prezentuje się tak.. da radę ktoś to wyprowadzić ?
\((V1^2 - V2^2)(a-x)^2=V2^2b^2\)
Funkcja Kwadratowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 wrz 2017, 09:05
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
\((V_1^2 - V_2^2)(a-x)^2=V_2^2b^2\;\;\;\setminus :(V_1^2 - V_2^2)\\CPnOfficial pisze:Witam, już prawie dotarłem do celu zadania z którym męczę się parę dobrych godzin pozostała mi ostatnia linijka oraz wyliczenie miejsc zerowych - jedno z nich nie spełnia zakresu zaś drugie wygląda następująco:
\(x=a - \frac{b \cdot V_2}{ \sqrt{V_1^2 - V_2^2 } }\)
feralna linijka prezentuje się tak.. da radę ktoś to wyprowadzić ?
\((V_1^2 - V_2^2)(a-x)^2=V_2^2b^2\)
(a-x)^2=\frac{V_2^2b^2}{(V_1^2 - V_2^2)}\;\;\; \bez ^{\sqrt{}}\\
a-x=\sqrt{\frac{V_2^2b^2}{(V_1^2 - V_2^2)}}\;\;\; \vee \;\;\;a-x=-\sqrt{\frac{V_2^2b^2}{(V_1^2 - V_2^2)}}\\
a-x=\frac{V_2b_2}{\sqrt{V_1^2 - V_2^2}}\;\;\;\;\vee\;\;\;a-x=-\frac{V_2b_2}{\sqrt{V_1^2 - V_2^2}}\\
x=a-\frac{V_2b_2}{\sqrt{V_1^2 - V_2^2}}\;\;\;\vee\;\;\;x=a+\frac{V_2b_2}{\sqrt{V_1^2 - V_2^2}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 wrz 2017, 09:05
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć: