Funkcja trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jumbos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 maja 2017, 16:58
Podziękowania: 7 razy

Funkcja trygonometryczna

Post autor: Jumbos »

mam to działanie uprościć;

P=(sina+tgb*cosa)/(cosa-tgb*sina) i nagle się robi (Nie wiem jak do tego dojść) P=(sina*cosb+sinb*cosa)/(cosa*cosb-sinb*sina). Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć z jakich wzorów tu trzeba skorzystać? Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{\sin\alpha+\tg\beta\cos \alpha}{\cos\alpha-\tg\beta\sin\alpha}=\frac{\sin\alpha+\frac{\sin\beta}{\cos\beta}\cdot\cos \alpha}{\cos\alpha-\frac{\sin\beta}{\cos\beta}\cdot\sin\alpha}=\frac{\frac{\sin\alpha\cos\beta}{\cos\beta}+\frac{\sin\beta}{\cos\beta}\cdot\cos \alpha}{\frac{\cos\alpha\cos\beta}{\cos\beta}-\frac{\sin\beta}{\cos\beta}\cdot\sin\alpha}=\\=\frac{\frac{\sin\alpha\cos\beta+\sin\beta\cos\alpha}{\cos\beta}}{\frac{\cos\alpha\cos\beta-\sin\beta\sin\alpha}{\cos\beta}}=\frac{\sin\alpha\cos\beta+\sin\beta\cos\alpha}{\cos\beta}\cdot\frac{\cos\beta}{\cos\alpha\cos\beta-\sin\beta\sin\alpha}=\frac{\sin\alpha\cos\beta+\sin\beta\cos\alpha}{\cos\alpha\cos\beta-\sin\beta\sin\alpha}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ