Funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czarlunia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 maja 2017, 17:48
Płeć:

Funkcja liniowa

Post autor: Czarlunia »

Zad. 1
Jeżeli do wykresu funkcji liniowej należą punkty (-1,4) oraz (2,3) to jej współczynnik kierunkowy jest równy:
A) -1/3 B) 3 C) 1/3 D) -3
Zad. 2
Wykresem funkcji f(x)= 6-2x/3 jest prosta, która przecina oś OX w punkcie:
A) (0,2) B) (2,0) C) (0,3) D) (3,0)
/ - kreska ułamkowa
Zad. 3
Proporcjonalnością prostą jest zależność opisana wzorem:
A) y= -x/5 B) y= - 5/x C) y= -2x² D) y= -1/2x
Zad. 4
Dana jest funkcja liniowa f(x)= -2x+4. Które z podanych zdań jest fałszywe?
A) Funkcja f jest rosnąca w zbiorze R.
B) Wykres funkcji f przecina oś rzędnych w punkcie P(0,4)
C) Wykres funkcji f przechodzi przez punkt P(1,2)
D) Miejscem zerowym funkcji f jest liczba 2.
Zad. 5
Wskaż wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadly do prostej będącej wykresem funkcji y=2x+3:
A) y= -2x-3
B) y= -0,5x-3
C) y= 0,5x+3
D) y= 2x-3
Proszę o pomoc, z góry dziękuję!!!!!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja liniowa

Post autor: eresh »

Czarlunia pisze:Zad. 1
Jeżeli do wykresu funkcji liniowej należą punkty (-1,4) oraz (2,3) to jej współczynnik kierunkowy jest równy:
A) -1/3 B) 3 C) 1/3 D) -3

\(a=\frac{y_1-y_2}{x_1-x_2}\\
a=\frac{4-3}{-1-2}\\
a=\frac{1}{-3}\\
a=-\frac{1}{3}\)

odp. A
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja liniowa

Post autor: eresh »

Czarlunia pisze: Zad. 2
Wykresem funkcji\(f(x)= \frac{6-2x}{3}\) jest prosta, która przecina oś OX w punkcie:
A) (0,2) B) (2,0) C) (0,3) D) (3,0)

\(\frac{6-2x}{3}=0\\
6-2x=0\\
-2x=-6\\
x=3\\
(3,0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja liniowa

Post autor: eresh »

Czarlunia pisze: Zad. 3
Proporcjonalnością prostą jest zależność opisana wzorem:
A) y= -x/5 B) y= - 5/x C) y= -2x² D) y= -1/2x
Zad. 4
Dana jest funkcja liniowa f(x)= -2x+4. Które z podanych zdań jest fałszywe?
A) Funkcja f jest rosnąca w zbiorze R.
B) Wykres funkcji f przecina oś rzędnych w punkcie P(0,4)
C) Wykres funkcji f przechodzi przez punkt P(1,2)
D) Miejscem zerowym funkcji f jest liczba 2.
Zad. 5
Wskaż wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadly do prostej będącej wykresem funkcji y=2x+3:
A) y= -2x-3
B) y= -0,5x-3
C) y= 0,5x+3
D) y= 2x-3
3a
4a
5b
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ