funkcja wymierna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

funkcja wymierna

Post autor: FikiMiki94 »

Dziedzina funkcji \(f(x)= \frac{x+b}{x+a}\) jest zbiór \(R -{2}\). Funkcja ma miejsce zerowe równe 4. Wyznacz wspólczynniki a i b.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

skoro \(D=\mathbb{R}\setminus\{2\}\) to \(2+a=0\;\So\;a=-2\)
\(f(4)=0\\
\frac{4+b}{4-2}=0\\
4+b=0\\
b=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ