równanie trygonometr. (uprościć)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mi82
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
Podziękowania: 131 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

równanie trygonometr. (uprościć)

Post autor: Mi82 »

Witajcie,
kto pomoże uprościć poniższe wyrażenie ?
\(\frac{\ctg( \alpha -270^\circ)}{1- \tg ^2( \alpha -180^\circ)} \cdot \frac{ \ctg^2(360^\circ- \alpha )-1}{ \ctg (180^\circ+ \alpha )}\)

odpowiedź powinna wyjść wg podręcznika: -1 ale mi nie wychodzi taka :? :(
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometr. (uprościć)

Post autor: eresh »

Mi82 pisze:Witajcie,
kto pomoże uprościć poniższe wyrażenie ?
\(\frac{\ctg( \alpha -270^\circ)}{1- \tg ^2( \alpha -180^\circ)} \cdot \frac{ \ctg^2(360^\circ- \alpha )-1}{ \ctg (180^\circ+ \alpha )}\)

odpowiedź powinna wyjść wg podręcznika: -1 ale mi nie wychodzi taka :? :(

\(\frac{\ctg( \alpha -270^\circ)}{1- \tg ^2( \alpha -180^\circ)} \cdot \frac{ \ctg^2(360^\circ- \alpha )-1}{ \ctg (180^\circ+ \alpha )}=\\
=\frac{-\ctg(270^{\circ}- \alpha )}{1- \tg ^2( 180^{\circ}-\alpha)} \cdot \frac{ \ctg^2(360^\circ- \alpha )-1}{ \ctg (180^\circ+ \alpha )}=\\
=\frac{-\tg\alpha }{1- \tg ^2 \alpha } \cdot \frac{ \ctg^2 \alpha -1}{ \ctg \alpha }=-\frac{\ctg\alpha-\tg\alpha}{\ctg\alpha -\tg\alpha}=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Mi82
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
Podziękowania: 131 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Mi82 »

Wielkie dzięki :)!
ODPOWIEDZ