znaleźc pole tej czesci powierzchni...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

znaleźc pole tej czesci powierzchni...

Post autor: lemon1617 »

znaleźc pole tej czesci powierzchni 2z=xy która lezy wewnątrz walca \(x^2+y^2=4\)

liczyłam pochodną z z po x i po y i podstawiałam to do wzoru na pole powierzchni, a nastepnie wstawiałam współrzedne biegunowe, niestety wynik nie wyszedł mi dobry...

pomoze ktos?

wynik to \(S=4 \pi (3+2 \sqrt{3} )\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \int_{-2}^{2} \left( \int_{- \sqrt{4-x^2} }^{\sqrt{4-x^2}} \sqrt{1+( \frac{y}{2} )^2+( \frac{x}{2} )^2} dy\right) dx =...\)
\(P= \int_{0}^{2 \pi } \left( \int_{0}^{2} \sqrt{1+ \frac{r^2}{4}} rdr\right) d \alpha =...\)
ODPOWIEDZ