trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trygonometria
Funkcja f opisana jest wzorem \(f(x)=|sin(2x+ \frac{ \pi }{3})-2|+1.\)Oblicz \(f( \frac{5}{3} \pi)\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Mnożyć i odejmować nie umiesz
wyjątkowo z okazji dnia dziecka ci policzę:
\(sin( \frac{11}{3} \pi ) = sin(3 \pi + \frac{2 \pi }{3}) = sin\frac{2 \pi }{3}= \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
więc \(f( \frac{5}{3} \pi) \approx 2,13\)
wyjątkowo z okazji dnia dziecka ci policzę:
\(sin( \frac{11}{3} \pi ) = sin(3 \pi + \frac{2 \pi }{3}) = sin\frac{2 \pi }{3}= \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
więc \(f( \frac{5}{3} \pi) \approx 2,13\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl