Funkcje wielomianowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sialalala
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2017, 20:05
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Funkcje wielomianowe

Post autor: sialalala »

Nie posiadam odpowiedzi do tych zadań.

1. Wielomian \(W(x)=x^3+mx^2+nx=4\) jest podzielny przez dwumian x-1, a reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+1 jest równa 8. Wyznacz wzór wielomianu W, a następnie rowziąż nieówność \(W(x) \ge x^2-x\).
2. Wielomian trzeciego stopnia f, którego fragment wykresu przedstawiono na rysunku, spełnia warunek f(0)=90. Wielomian g dany jest wzorem \(g(x)=x^3-14x^2+63x-90\). Wykaż, że \(g(x)=-f(-x)\) dla \(x \in R\).
Wykres:
4HHf3et.jpg
4HHf3et.jpg (32.16 KiB) Przejrzano 2368 razy
3. Dany jest wielomian \(W(x)=(x-2)(x^2-2kx+1-k^2)\)
a) Dla k=1 rozwiąż nierówność \(W(x) \le 0\)
b) Znajdź zbiór wszystkich wartości parametru k, dla których dany wielomian ma więcej niż jeden pierwiastek.
c) Dany wielomian ma dwa pierwiastki ujemne, których suma kwadratów jest równa 2. Oblicz k.
4. Dla jakich wartości parametru p równanie \(x^4-(p+1)x^2+p^2-1=0\) ma dokładnie dwa różne pierwiastki.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje wielomianowe

Post autor: eresh »

sialalala pisze:Nie posiadam odpowiedzi do tych zadań.

1. Wielomian \(W(x)=x^3+mx^2+nx=4\) jest podzielny przez dwumian x-1, a reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+1 jest równa 8. Wyznacz wzór wielomianu W, a następnie rowziąż nieówność \(W(x) \ge x^2-x\).
\(\begin{cases}W(1)=0\\
W(-1)=8\end{cases}\\
\begin{cases}1+m+n+4=0\\
-1+m-n+4=8\end{cases}\\
\begin{cases}m+n=-5\\
m-n=5\end{cases}\\
\begin{cases}m=0\\
n=-5\end{cases}\\\)


\(W(x)=x^3-5x+4\\
x^3-5x+4\geq x^2-x\\
x^3-x^2-4x+4\geq 0\\
x^2(x-1)-4(x-1)\geq 0\\
(x-1)(x-2)(x+2)\geq 0\\
x\in [-2,1]\cup [2,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje wielomianowe

Post autor: eresh »

sialalala pisze: 2. Wielomian trzeciego stopnia f, którego fragment wykresu przedstawiono na rysunku, spełnia warunek f(0)=90. Wielomian g dany jest wzorem \(g(x)=x^3-14x^2+63x-90. Wykraż, że g(x)=-f(-x) dla x \in R.\)
Wykres: http://i.imgur.com/4HHf3et.jpg

\(f(x)=a(x+6)(x+5)(x+3)\\
a\cdot 6\cdot 5\cdot 3=90\\
a=1\\
f(x)=(x+6)(x+5)(x+3)\\
-f(-x)=-(-x+6)(-x+5)(-x+3)=(x-6)(x-5)(x-3)=(x^2-11x+30)(x-3)=\\=x^3-3x^2-11x^2+33x+30x-90=x^3-14x^2+63x-90=g(x)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje wielomianowe

Post autor: eresh »

sialalala pisze: 3. Dany jest wielomian \(W(x)=(x-2)(x^2-2kx+1-k^2)\)
a) Dla k=1 rozwiąż nierówność \(W(x) \le 0\)
b) Znajdź zbiór wszystkich wartości parametru k, dla których dany wielomian ma więcej niż jeden pierwiastek.
c) Dany wielomian ma dwa pierwiastki ujemne, których suma kwadratów jest równa 2. Oblicz k.
a)
\(W(x)=(x-2)(x^2-2x)\\
(x-2)(x^2-2x)\leq 0\\
x(x-2)(x-2)\leq 0\\
x(x-2)^2\leq 0\\
x\in (-\infty, 0]\cup \{2\}\)


b)
\(x^2-2kx+1-k^2=0\) musi mieć co najmniej jedno rozwiązanie, różne od 2

\(\Delta\geq 0\\
4k^2-4(1-k^2)\geq 0\\
k^2-1+k^2\geq 0\\
2k^2-1\geq 0\\
2(k-\frac{\sqrt{2}}{2})(k+\frac{\sqrt{2}}{2})\geq 0\\
k\in (-\infty, -\frac{\sqrt{2}}{2}]\cup [\frac{\sqrt{2}}{2},\infty)\)


sprawdźmy co się dzieje, gdy równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie (czyli gdy \(k=\pm\frac{\sqrt{2}}{2}\))

\(x^2-\sqrt{2}x+1-\frac{1}{2}=0\;\;\;x^2-\sqrt{2}x-1-\frac{1}{2}=0\\
(x-\frac{\sqrt{2}}{2})^2=0\;\;\;(x+\frac{\sqrt{2}}{2})^2=0\\
x=\frac{\sqrt{2}}{2}\neq 2\;\;\;x=-\frac{\sqrt{2}}{2}\neq 2\)


ostatecznie:
\(k\in (-\infty, -\frac{\sqrt{2}}{2}]\cup [\frac{\sqrt{2}}{2},\infty)\)


c)
\(x_1<0\\
x_2<0\\
x_1^2+x_2^2=2\)


1.
\(\Delta >0\iff k\in (-\infty, -\frac{\sqrt{2}}{2})\cup (\frac{\sqrt{2}}{2},\infty)\)

2.
\(x_1+x_2<0\\
2k<0\\
k<0\)


3.
\(x_1x_2>0\\
1-k^2>0\\
k\in (-1,1)\)


4.
\(x_1^2+x_2^2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2=(-2k)^2-2(1-k^2)=2\\
4k^2-2+2k^2=2\\
6k^2-4=0\\
k=\frac{\sqrt{6}}{3}
k=-\frac{\sqrt{6}}{3}\)


jedyną liczbą spełniająca wszystkie 4 warunki jest \(k=-\frac{\sqrt{6}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje wielomianowe

Post autor: eresh »

sialalala pisze: 4. Dla jakich wartości parametru p równanie \(x^4-(p+1)x^2+p^2-1=0\) ma dokładnie dwa różne pierwiastki.

\(x^4-(p+1)x^2+p^2-1=0\\
t=x^2\\
t^2-(p+1)t+p^2-1=0\)


Aby równanie wyjściowe miało dwa różne rozwiązanie, równanie kwadratowe musi mieć jeden pierwiastek dodatni

\(\Delta\geq 0\\
(p+1)^2-4(p^2-1)\geq 0\\
(p+1)^2-4(p-1)(p+1)\geq 0\\
(p+1)(p+1-4p+4)\geq 0\\
(p+1)(-3p+5)\geq 0\\
p\in [-1,\frac{5}{3}]\)


gdy \(p=-1\):
\(t^2=0\\
t=0\)

sprzeczność, bo pierwiastek miał być dodatni

dla \(p=\frac{5}{3}\)
\(t^2-\frac{8}{3}p+\frac{16}{9}=0\\
t=\frac{4}{3}\)

pasuje ;)

jeśli równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki, bo jeden z nich musi być dodatni, drugi ujemny
\(x_1\cdot x_2<0\\
p^2-1<0\\
p\in (-1,1)\;\; \wedge p\in (-1,\frac{5}{3})\;\;\\
p\in (-1,1)\)


odp.:
\(x\in (-1,1)\cup \{\frac{5}{3}\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
sialalala
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2017, 20:05
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: sialalala »

Dziękuje za odpowiedź.
ODPOWIEDZ