Funkcja wykładnicza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sialalala
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2017, 20:05
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Funkcja wykładnicza

Post autor: sialalala »

Rozwiąż nierówność:
\(2^x+4^x+8^x+... \le \frac{2^{x+1}+1}{2}\)


Moje obliczenia:
\(2^x+2^{2x}+2^{3x}+... \le \frac{2^{x+1}+1}{2}\)
|q|<1
\(2^x<1\) V \(2^x>-1\)
\(x \in (- \infty,1)\) V \(x \in R\)
\(D \in (- \infty, 1)\)
\(Sn=\frac{1}{1-q}\) \(\to\) \(Sn= \frac{2^x}{1-2^x}\)
\(2^x=t\) \(\to\) \(t>0\)
\(\frac{t}{1-t} \le \frac{2t+1}{2}\)
\(2t^2=t-1 \le 0\)
\(t_1=-1 \notin D\)
\(t_2= \frac{1}{2}\)
\(2^x=2^{-1}\)
\(x=-1\)
No i wychodzi mi przedział: \(x \in (- \infty , -1)\)
W książce odpowiedź to \(x \in (- \infty , -1>\) z przedziałem zamkniętym. Ktoś mi może wskazać, gdzie popełniłem błąd?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Funkcja wykładnicza

Post autor: kerajs »

sialalala pisze:|q|<1
\(2^x<1\) V \(2^x>-1\)
\(x \in (- \infty,1)\) V \(x \in R\)
\(D \in (- \infty, 1)\)
Źle liczysz to założenie:
\(|q|<0\\
|2^x|<1\\
2^x>-1 \wedge 2^x<1\\
x \in \rr \wedge 2^x<2^0 \\
x \in \rr \wedge x<0 \\
x<0\)

Teraz porównaj swoje rozwiązanie z tym założeniem.
ODPOWIEDZ