granice

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mochel
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 405
Rejestracja: 12 paź 2014, 12:46
Podziękowania: 361 razy

granice

Post autor: mochel »

Proszę tylko o wyniki, wiem przykłady są dość banalne ale chciałabym mieć pewność, że dobrze obliczyłam, bo często robię błędy
Oblicz granice:
\(a) \Lim_{x\to \infty } \frac{n^2-1}{3-n^3}\)
\(b)\Lim_{x\to \infty } \frac{(n-1)(n+3)}{3n^2+5}\)
\(c)\Lim_{x\to \infty } \frac{2n^3-4n}{6n+3n^2-n^3}\)
\(d)\Lim_{x\to \infty } \frac{(2n-1)^3}{(4n-1)^2(1-5n)}\)
\(e)\Lim_{x\to \infty } ( \frac{5n-2}{3n-1} )^3\)
\(f)\Lim_{x\to \infty } \frac{ \sqrt{n}-2 }{3n-5}\)
\(g)\Lim_{x\to \infty } \sqrt{ \frac{3n-2}{n+10} }\)
\(h)\Lim_{x\to \infty } \frac{4n-3}{6-5n}\)
\(i)\Lim_{x\to \infty } \frac{(2n-1)^2}{(4n-1)(3n+2)}\)
\(j)\Lim_{x\to \infty } \frac{2-5n-10n^2}{3n+15}\)
\(k)\Lim_{x\to \infty } \frac{( \sqrt{n}+3)^2 }{n+1}\)
\(l)\Lim_{x\to \infty } \sqrt[3]{ \frac{n-1}{8n+10} }\)
\(o)\Lim_{x\to \infty } ( \frac{2n}{n-1} + \frac{1}{2n} )\)
\(s)\Lim_{x\to \infty } \frac{9n^7-3n^2+1- \frac{1}{n} }{2n+3n^2-4n^4}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

generalnie, zasada jest taka:
1. jeżeli stopień licznika jest większy niz stopień mianownika, to granica jest \(\pm \infty\)
2. jeżeli stopień licznika jest mniejszy niz stopień mianownika, to granica jest \(0\)
3. jeżeli stopień licznika jest równy stopniowi mianownika, to współczynnik przy najwyższej potędze licznika, podzielić przez współczynnik przy najwyższej potędze mianownika
dla przykładu:
\(j)\Lim_{n\to \infty } \frac{2-5n-10n^2}{3n+15}=- \infty\)
\(a) \Lim_{n\to \infty } \frac{n^2-1}{3-n^3}=0\)
\(b)\Lim_{n\to \infty } \frac{(n-1)(n+3)}{3n^2+5}= \frac{1}{3}\)
mochel
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 405
Rejestracja: 12 paź 2014, 12:46
Podziękowania: 361 razy

Post autor: mochel »

c)2
d)\(- \frac{1}{10}\)
e)\(\frac{125}{27}\)
f)0
g)3
h) \(\frac{4}{5}\)
i)\(\frac{1}{3}\)
k)\(- \infty\)
l)\(\frac{1}{2}\)
0)2
s)0
wszystko się zgadza?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Trochę błędów:
\(c) \Lim_{n\to\infty }a_n=-2\\g)\ \Lim_{x\to\infty }a_n=\sqrt{3}\\h)- \frac{4}{5}\\k)1\\s) \Lim_{n\to \infty }a_n=- \infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ