granice
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
granice
Oblicz granice:
\(w) \Lim_{x\to \infty } (1+ \frac{7}{n} )^n\)
\(v) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n^3+6}{n^3})^{n^3}\)
\(z) \Lim_{x\to \infty } (1- \frac{4}{n} )^{n+2}\)
\(ź) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n}{n-6})^{2n}\)
\(ż) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{2n+1}{2n-1} )^n\)
\(w) \Lim_{x\to \infty } (1+ \frac{7}{n} )^n\)
\(v) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n^3+6}{n^3})^{n^3}\)
\(z) \Lim_{x\to \infty } (1- \frac{4}{n} )^{n+2}\)
\(ź) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n}{n-6})^{2n}\)
\(ż) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{2n+1}{2n-1} )^n\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: granice
Wszystkie granice liczy się tak samo.
ż)
\(= \left[1 \right] ^{ \infty } = \Lim_{n\to \infty }(1+ \frac{2}{2n-1})^{n}= \Lim_{n\to \infty }(1+ \frac{1}{ \frac{2n-1}{2} })^{n \cdot \frac{\frac{2n-1}{2}}{\frac{2n-1}{2}} }=\)
\(= \Lim_{n\to \infty } \left[ (1+ \frac{1}{ \frac{2n-1}{2} })^{\frac{2n-1}{2} } \right] ^{ \frac{n}{\frac{2n-1}{2}} }=\Lim_{n\to \infty } \left[ (1+ \frac{1}{ \frac{2n-1}{2} })^{\frac{2n-1}{2} }\right] ^{ \frac{2}{2-\frac{1}{n}} }=e^1=e\)
Pozostałe wyniki:
\(w) \Lim_{x\to \infty } (1+ \frac{7}{n} )^n=e^7\)
\(v) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n^3+6}{n^3})^{n^3}=e^6\)
\(z) \Lim_{x\to \infty } (1- \frac{4}{n} )^{n+2}= \frac{1}{e^4}\)
\(ź) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n}{n-6})^{2n}=e^{12}\)
ż)
\(= \left[1 \right] ^{ \infty } = \Lim_{n\to \infty }(1+ \frac{2}{2n-1})^{n}= \Lim_{n\to \infty }(1+ \frac{1}{ \frac{2n-1}{2} })^{n \cdot \frac{\frac{2n-1}{2}}{\frac{2n-1}{2}} }=\)
\(= \Lim_{n\to \infty } \left[ (1+ \frac{1}{ \frac{2n-1}{2} })^{\frac{2n-1}{2} } \right] ^{ \frac{n}{\frac{2n-1}{2}} }=\Lim_{n\to \infty } \left[ (1+ \frac{1}{ \frac{2n-1}{2} })^{\frac{2n-1}{2} }\right] ^{ \frac{2}{2-\frac{1}{n}} }=e^1=e\)
Pozostałe wyniki:
\(w) \Lim_{x\to \infty } (1+ \frac{7}{n} )^n=e^7\)
\(v) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n^3+6}{n^3})^{n^3}=e^6\)
\(z) \Lim_{x\to \infty } (1- \frac{4}{n} )^{n+2}= \frac{1}{e^4}\)
\(ź) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n}{n-6})^{2n}=e^{12}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
mochel pisze:Oblicz granice:
\(w) \Lim_{x\to \infty } (1+ \frac{7}{n} )^n\)
\(\Lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{7}{n} \right) ^n=e^7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
mochel pisze:Oblicz granice:
\(v) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n^3+6}{n^3})^{n^3}\)
\(\Lim_{n\to\infty}(1+\frac{6}{n^3})^{n^3}=e^6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
mochel pisze:Oblicz granice:
\(z) \Lim_{x\to \infty } (1- \frac{4}{n} )^{n+2}\)
\(\Lim_{n\to\infty}[(1-\frac{4}{n})^n\cdot (1-\frac{4}{n})^2]=\Lim_{n\to\infty}[(1+\frac{-4}{n})^n\cdot (1-\frac{4}{n})^2]=e^{-4}\cdot 1=e^{-4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
mochel pisze:Oblicz granice:
\(ź) \Lim_{x\to \infty } ( \frac{n}{n-6})^{2n}\)
\(\Lim_{n\to\infty}(\frac{n-6+6}{n-6})^{2n}=\Lim_{n\to\infty}(1+\frac{6}{n-6})^{2n}=\Lim_{n\to\infty}(1+\frac{6}{n-6})^{(n-6)\cdot \frac{2n}{n-6}}=(e^6)^2=e^{12}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: granice
jedno pytanko, skąd wzięło się to 1?eresh pisze:mochel pisze:Oblicz granice:
\(z) \Lim_{x\to \infty } (1- \frac{4}{n} )^{n+2}\)
\(...=e^{-4}\cdot 1=e^{-4}\)