Narysuj wykres funkcji Problem :(
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Narysuj wykres funkcji Problem :(
Witam, mam problem z takim zadaniem tzn wgl tego nie rozumiem a próbuję je wykonać od wczoraj :/ A akcie desperacji zwracam się o pomoc oto treść Narysuj wykres funkcji y= 2x-1 , wyznacz miejsce zerowe, punkty przecięcia się osiami układu współrzędnych
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
dla x=1: \(y=2\cdot 1-1=1\) - mamy punkt (1,1)
dla x=2: \(y=2\cdot 2-1=3\) - mamy punkt (2,3)
prosta będzie przechodziła przez te punkty
miejsce zerowa:
\(2x-1=0\\
2x=1\\
x=\frac{1}{2}\)
punkt przecięcia z osią OX :\((\frac{1}{2},0)\)
punkt przecięcia z osią OY:
\(y=2\cdot 0-1=-1\\
(-1,0)\)
dla x=2: \(y=2\cdot 2-1=3\) - mamy punkt (2,3)
prosta będzie przechodziła przez te punkty
miejsce zerowa:
\(2x-1=0\\
2x=1\\
x=\frac{1}{2}\)
punkt przecięcia z osią OX :\((\frac{1}{2},0)\)
punkt przecięcia z osią OY:
\(y=2\cdot 0-1=-1\\
(-1,0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę