Różnica między największą i największą wartością funkcji.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Różnica między największą i największą wartością funkcji.

Post autor: Januszgolenia »

Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem\(f(x)=- \frac{1}{4}x^2+x+2\). Różnica między największą a najmniejszą wartością funkcji f w przedziale <0,k>, gdzie k>3, wnosi 5. Oblicz k.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(f(0)=2\\
f_{max}=f( \frac{-b}{2a})=f(2)=3\)

Chcesz aby:
\(\begin{cases} f(k)=3-5 \\ k>3 \end{cases}\)
więc:
\(k=2+2 \sqrt{5}\)
ODPOWIEDZ