logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Paula16-12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2016, 07:24
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

logarytmy

Post autor: Paula16-12 »

Cześć. Mam problem z rozwiązaniem banalnego zadania (aż wstyd pytać) lecz już nic nie wymyślę :(. log o podstawie 4 z 9 + log o podstawie 2 z 6 i mam podac wynik jako log o podstawie 2 z jakiejś tam liczby. doszłam do \frac{1}{2} log o podstawie 2 z 9 + log o pdstawie 2 z 6 i nie wiem co dalej. proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\log_49+\log_26= \frac{\log_29}{\log_22^2}+\log_26= \frac{1}{2} \log_29+\log_26=\log_2 \sqrt{9} +\log_26=\log_2 3 +\log_26=\log_2(3 \cdot 6)=\log_218\)
ODPOWIEDZ