całki-pomocy!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

całki-pomocy!

Post autor: lemon1617 »

pomoże ktoś obliczyć? nawet nie wiem jak się zabrać do całki tego typy, nawet nieograniczonej... mógłby ktoś pomoc? jak się do trgo zabrać? :/


\(\int_{2}^{3} \frac{x}{ \sqrt{x^2-4}}dx\)

\(\int_{0}^{ \sqrt{ \frac{2}{3} } } \frac{x}{ \sqrt{4-9x^4}}dx\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\int_{2}^{3} \frac{x}{ \sqrt{x^2-4} }dx= \Lim_{t\to2^+ } \left( \int_{t}^{3} \frac{x}{ \sqrt{x^2-4} }dx \right)=\sqrt5\)


\(\int_{0}^{ \sqrt{ \frac{2}{3} } } \frac{x}{ \sqrt{4-9x^4}}dx= \Lim_{t\to \sqrt{ \frac{2}{3} } ^- } \left( \int_{0}^{t} \frac{x}{ \sqrt{4-9x^4}}dx\right)=\ldots\)
ODPOWIEDZ