długość łuku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

długość łuku

Post autor: lemon1617 »

Obliczyć długość łuku rozwijającej okręgu x=r(cos t + t sin t) , y=r(sint - t cos t ) , r>0 w przedziale 0\(\le\)t\(\le \pi\)

pomoże ktoś? nie wiem jak się zabrać za to zadanie :/
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jest wzór \(L= \int_{t_1}^{t_2} \sqrt{(x')^2+(y')^2}dt\). Podstawiasz i obliczasz.
Masz problem z całką (nie przypuszczam), to piszesz posta.
To by było na tyle ... :)
ODPOWIEDZ