zad 1.
Na podstawie wykresu funkcji f opisanej wzorem f(x)= \(\frac{1}{x}\)naszkicuj wykres funkcji g, gdzie f(x) = \(\frac{1}{x+2}-3\) a następnie :
a) podaj dziedzinę funkcji i zbiór wartości funkcji g:
b) oblicz miejsce zerowe funkcji g
c) odczytaj z wykresu dla jakich argumentów funkcja g przyjmuje wartości ujemne
zad 2.
Do wykresu funkcji f(x) = (2a-x)(2a+x) gdzie x\(\in\) R należy punkt A(1,3).
a)Wyznacz wartości parametru a.
b) Przy wyznaczonej wartości parametru a wyznacz argument, dla którego funkcja y=f(x) funkcja g(x)=-x^2 +2x+8 przyjmują tą samą wartość
Funkcje opisane wzorem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Hiperbolę \(y= \frac{1}{x}\) przesuwasz o 2 w lewo i o 3 w dół,czyli o wektor \(\vec{w}=[-2;-3]\) i otrzymasz
wykres funkcji \(g(x)= \frac{1}{x+2}-3\)
\(D= \rr \bez \left\{ -2\right\}\\ZW= \rr \bez \left\{ -3\right\}\)
b)
\(g(x)=0\\ \frac{1}{x+2}-3=0\\ \frac{1}{x+2}=3\\x+2= \frac{1}{3}\\x=-1 \frac{2}{3}\)
c)
\(g(x)<0\\dla\\x\in (- \infty;-2) \cup (-1 \frac{2}{3};+ \infty )\)
Hiperbolę \(y= \frac{1}{x}\) przesuwasz o 2 w lewo i o 3 w dół,czyli o wektor \(\vec{w}=[-2;-3]\) i otrzymasz
wykres funkcji \(g(x)= \frac{1}{x+2}-3\)
\(D= \rr \bez \left\{ -2\right\}\\ZW= \rr \bez \left\{ -3\right\}\)
b)
\(g(x)=0\\ \frac{1}{x+2}-3=0\\ \frac{1}{x+2}=3\\x+2= \frac{1}{3}\\x=-1 \frac{2}{3}\)
c)
\(g(x)<0\\dla\\x\in (- \infty;-2) \cup (-1 \frac{2}{3};+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.